Weet jij welke veiligheidseisen er zijn bij een speenkoord?
Natuurlijk ga je ervan uit dat als je er een aanschaft dat deze uiteraard veilig is voor je kleintje. Maar helaas is dit niet altijd het geval, ik zie wel eens op Pinterest of Instagram prachtige speenkoorden voorbij komen en als ik dan verder kijk dan zie ik dat ze helaas niet aan deze eisen voldoen en dan vind ik het ook ZO jammer voor ontwerper dat hier niet op gelet is. Deze eisen zijn er niet voor niets, het is voor de veiligheid van je kind. Zodat er niks kan gebeuren. Let jij op deze eisen?
Welke veiligheidseisen zijn er dan? Lees jij bij het aanschaffen van een speenkoord de bijbehorende tekst die op een website of flyer vermeld staat? Waarom is dit zo belangrijk, het is toch voor het speentje zodat je deze niet kwijt raakt? Ja dat klopt! Maar wist je ook dat als ze de speenkoorden niet aan de maximale lengte voldoen ze verstrengelt kunnen raken om het nekje van je kleintje? En aan die verschrikkelijke gevolgen daarvan, daar willen we niet aan denken!
In deze blog neem ik je mee welke eisen er allemaal zijn en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een speenkoord, zodat als je in de toekomst er een aanschaft, of dit nu bij Tutterbel is of niet (het liefste wel natuurlijk😉) je weet wat je aanschaft.
Herken je het ook zo dat als je kleintje zijn/haar speentje met speenkoord niet nodig heeft, je het dan zo in de tas of wandelwagen weglegt met als gevolg dat als je het er weer tevoorschijn tovert het niet helemaal schoon is? Snel poets je het weer af en geeft het vervolgens aan je kind. Hier liep ik destijds toen mijn kinderen nog zo klein waren wel tegenaan. Meteen toen ik met Tutterbel begon wist ik dat ik hier iets meer mee wilde doen. Dit kan anders, en dit ga ik anders doen. Daarom krijg je bij elke aankoop een katoenen zakje cadeau. Dit zakje kan je makkelijk meenemen en het speentje met speenkoord veilig in wegstoppen. Ennnn… het scheelt vaak ook weer zoekwerk want ook hier zal je jezelf wel in herkennen dat de verzorgingstas er in het begin er perfect uitziet maar na verloop van tijd het toch een gezellige ‘rommeltas’ za worden!
Genoeg gekletst. Hieronder zie je de volgende belangrijke punten met uitleg waar je op moet letten, ik hoop dat je er veel aan hebt en dat je het zeker meeneemt bij een aanschaf van een speenkoord!
22 CM
Een speenkoord mag een maximale lengte van 22 cm hebben zonder speenclip, maar inclusief de lus waaraan je het speentje vast maakt. De reden hiervoor is dat het speenkoord korter moet blijven dan de omtrek van het nekje, zodat er geen verstrengeling veroorzaakt kan worden. Maak daarom een speenkoord nooit langer. Maak het vast aan de kleding, Je ziet ook vaak dat het vast gemaakt wordt aan langere items, omdat het mooier kijkt of praktischer zit of het de kleertjes niet kan beschadigen maar dit is ook zeker niet de bedoeling! Want je maakt het speenkoord daar onbedoeld langer mee en daardoor kan er toch nog op een onbewaakt moment toch een verstrengeling ontstaan.
2MM
Welk koord gebruik ik voor het maken van speenkoorden? Hiervoor gebruik ik satijnkoord met een dikte van 2 mm. De dikte van het koord is belangrijk omdat de kralen dan niet te los zitten. Satijnkoord heeft de eigenschap dat het ontzettend sterk is en niet makkelijk breekt. Daarnaast heeft het een mooie satijnglans en is in talloze kleuren verkrijgbaar. Ik werk zelf met de kleuren zwart en wit omdat ik mooi vind matchen bij de kralen en het geeft een stijlvolle uitstraling vaak omdat de kleur van de speentjes ook bij iedereen anders is.
VENTILATIEGAATJES
Je herkent ze vast wel bij een speenkoord, het zijn de 3 gaatjes die in de speenclip verwerkt zitten. Deze moeten ook minimaal 4 mm in doorsnede zijn. Zie je een speenkoord die dit niet heeft dan zou ik het ook zeker niet aanschaffen. De gaatjes zijn er ter voorkoming van verstikkingsgevaar, mocht je kleintje deze toch in zijn mond krijgen dan kan je kleintje alsnog ademhalen. Maar ook dit mag zeker niet gebeuren 😉 Ik gebruik bij elk speenkoord een houten speenclip gemaakt van beukenhout, omdat deze houtsoort minder splintert en perfect glad is afgewerkt, daarnaast vind ik dit net als bij het satijnkoord ook een mooie uitstraling geven bij de kralen.
TOEZICHT
Houdt altijd toezicht bij het gebruik van een speenkoord. Het is geen speelgoed maar een hulpstuk voor het speentje! Natuurlijk zijn het dezelfde siliconen of houten kralen als wat bij een bijtring gebruikt wordt maar de knooptechniek en gebruik is niet hetzelfde. Heeft je kleintje de behoefte om eraan te sabbelen? Dan adviseer ik je om een bijtring te geven.
Een speenkoord mag ook nooit mee in een wieg, bedje of box gegeven worden. Je hebt namelijk geen tot weinig toezicht, ook niet als je een babyfoon met camera gebruikt. Ook dan heb je er geen volledig zicht op, je ziet je kleintje wel op de camera maar tussendoor doe je toch een hoop andere dingen of pak je zelf even je rustmomentje en dan kan er toch een hoop gebeuren.
CONTROLEREN
Controleer jij het speenkoord voor -en na gebruik? Dit is echt een aanrader! Want door het gebruik kan het zijn dat het speenkoord niet meer veilig is. Maar waar moet je dan op letten?
Dit zijn de volgende punten: loszittende delen, slijtage en barsten (in het hout). Haal nooit knopen uit een speenkoord om deze weer strakker te maken, want door het gebruik wordt het speenkoord heel soepel. Ontdek je een defect? Stop onmiddellijk het gebruik en koop een nieuwe.
SCHOONMAKEN
Is het speenkoord vies geworden? Gelukkig kun je dit gemakkelijk schoonmaken.
Siliconen kralen hebben de eigenschap om statisch te zijn en trekken daardoor snel stof aan. Maak het speenkoord schoon met een warm water en de houten kralen kan je afnemen met een vochtige doek of gebruik eventueel een snoetenpoetser maar gebruik geen enkele vorm van schoonmaak artikelen. Maak het hout niet te nat dus hou het zeker niet onder de kraan want het hout kan daardoor zacht worden en gaan werken. Laat het vervolgens aan de lucht drogen.
Is dit de enige manier? Yes! Je kan de speenkoorden namelijk niet uitkoken, in de sterilisator of vaatwasser plaatsen. Heel logisch denk je misschien, toch is dit wel eens gebeurd..
Is het speenkoord weer helemaal klaar voor het volgende gebruik maar niet meteen nodig? Berg het dan op in het katoenen zakje of in een speciaal opbergdoosje. Zo zorg je dat het hygiënisch en schoon blijft voor je kindje!
Super leuk dat je helemaal tot hier bent gekomen😉 Maar vooral fijn dat je de tijd hebt genomen om deze blog te lezen. Ik hoop dat ik je er veel aan hebt, nu of in de toekomst!
Liefs Samira